Planning voor vloercoating aanbrengen
Veel mensen willen de werkzaamheden zelf uitvoeren, dat is best mogelijk. Als de instructies goed worden opgevolgd is dit geen probleem en kan dit een prachtig resultaat opleveren. Een vloercoating aanbrengen is niet al te moeilijk, maar het is wel belangrijk nauwkeurig te werken en de juiste stappen te nemen.
Het proces bestaat eigenlijk maar uit drie delen:
1. Goede planning
2. Juiste voorbereiding
3. Nauwkeurige uitvoering
1. Goede planning
- Bepaald om welk soort ondergrond het gaat dat u wilt verven. Is dat een betonvloer, houtenvloer, tegelvloer of kunststofvloer bijvoorbeeld.
- Bereken de oppervlakte in m2 van de te behandelen ondergrond, zodat u kunt bepalen hoeveel coating u moet bestellen. Maar let wel op sterk zuigende oppervlaktes hebben een hoger verbruik. Dit kan zomaar oplopen tot wel 20% meer verbruik.
- Lees van uw uitgekozen producten de specificaties door om te zien wat de aanbevelingen zijn zoals bijvoorbeeld het aantal aanbevolen lagen, ideale verwerkingstemperatuur, relatieve luchtvochtigheid en heel belangrijk de potlife (verwerkingstijd) van het product.
- Maak een lijst van alle benodigdheden. Denk niet alleen aan de hoeveelheid coating die u nodig heeft maar ook bijvoorbeeld kwasten, goede verfrollers (voor elke laag 1) of afplaktape. En zorg dat u van alles voldoende in huis heeft voor u aan uw project begint.
De juiste hoeveelheid coating bestellen
Voor het bestellen van de juiste coating moet u eerst weten om welk soort ondergrond het gaat dat u wilt behandelen. Mocht u dit niet weten, bekijk dan onze pagina over de meest voorkomende soorten vloeren. Dan is het belangrijk te weten welke coating u wilt gaan gebruiken en of dit de juiste keuze is voor uw ondergrond. Elke coating heeft namelijk een andere eigenschap en is bedoeld voor een specifieke ondergrond. Na de juiste keuze meet u de breedte en lengte van de ruimte die u wilt gaan behandelen. Door deze 2 getallen met elkaar te vermenigvuldigen heeft u de oppervlakte in aantal m2.
Aan de hand van een voorbeeld leggen we uit hoe u de juiste hoeveelheid verf besteld. U wilt 100m² van coating voorzien en 2 lagen dik. Dan wordt dit 100 x 2 = 200m². Het verbruik van een product is 10m2 per kg, dan heeft u in dit voorbeeld 200 : 10 = 20kg coating nodig voor 2 lagen. Dat is 10kg per laag. In het technische datasheet van het product staat aangegeven wat het verbruik. Uitkomst altijd naar boven afronden.
Maar let op! Sterk zuigende vloeren hebben een hoger verbruik. Reken op 20% extra.
2. Juiste voorbereiding
Soms wordt er te makkelijk over de voorbereiding gedacht, maar op een groot oppervlak met veel lichtinval valt alles extra op. Het moet er dus echt wel goed uitzien, en daarbij is de voorbehandeling cruciaal. Neem de tijd voor bijvoorbeeld extra schuren van een vloer. Laat een nieuw gestorte of geëgaliseerde vloer lang genoeg drogen alvorens u gaat coaten. Op een te natte vloer hecht de coating namelijk niet. De droogtijd van een vloer kunt u voor 1 cm laagdikte één week wachttijd aanhouden. Zorg dat u alle scheuren en gaten hebt gerepareerd voordat u een coating gaat aanbrengen. Een goede voorbehandeling van de vloer zorgt ook voor een juiste hechting van de coating.
De vloer reinigen met het juiste product
Een mooi resultaat begint ook ibij het goed reinigen en ontvetten van de ondergrond. Zorg dat het gebeurd met de juiste producten. De meeste ontvetters lossen het vet niet op maar verspreiden het. Inno Ontvetter is een zeer sterk ontvettend en desinfecterend reinigingsmiddel. Breng de ontvetter of reinigingsmiddel aan op het oppervlak doormiddel van inborstelen of inwrijven. Laat deze ca. 10 à 15 minuten inwerken om het vervolgens goed na te spoelen met schoon leidingwater in sommige gevallen zelfs 2x goed naspoelen. Er mag namelijk geen vuil of reinigingsmiddel achterblijven. Vervolgens laat u het oppervlak minimaal 1 dag goed drogen alvorens er primer of coating wordt aangebracht.
Schuren voor u gaat verven
Is de ondergrond goed gereinigd en gedroogd dan kan het schuren beginnen. Door eerst te reinigen voorkomt u het verspreiden ervan, en wordt het niet in de ondergrond geschuurd. Dit zorgt voor een betere hechting van de verf. Bovendien is uw schuurpapier snel verzadigd met vuil en vet tussen de schuurkorrels in en verlies daardoor zijn werking. Het bespaart u dus niet alleen veel tijd en moeite, maar ook nog eens schuurpapier. Met één schuurschijf schuur je ongeveer 40m2. De grofheid van het schuurpapier is ondergrond afhankelijk.
We hebben een aantal ondergronden met bijbehorende korrel grofheid voor u op een rijtje gezet:
- Anhydriet - korrel 120
- Beton grof - korrel 60 / 80
- Beton fijn - korrel 80
- Beton Gevlinderd - fijne diamant schuurmachine
- Egalinevloer - korrel 120 / 160
- Gietvloer Epoxy/PU - korrel 180
- Houtenvloer nieuw - korrel 160
- Houtenvloer reeds behandeld - korrel 100
- Linoleum - korrel 120
- Marmoleum - korrel 120
- Monolietvloer - fijne diamant schuurmachine
- Parket nieuw - korrel 160
- Parket reeds behandeld - korrel 100
- PVC vloer - korrel 240
- Vinylvloer - korrel 240
- Zandcement Dekvloer - korrel 100 / 120
3. Nauwkeurige uitvoering
Primer aanbrengen
Zodra de vloer goed gereinigd en geschuurd is kunt u beginnen met het aanbrengen van een primer. De taak van een primer is te zorgen voor een goede hechting. Een primer zuigt zich vast aan de ondergrond, hierdoor kan de topcoat (afwerklaag) niet in de ondergrond zakken. Zonder primer te gebruiken gebeurd dat natuurlijk wel en dat gaat voor problemen zorgen bij het hard worden van de toplaag. Dit leidt op den duur tot verpoederen van de verflaag. Dit maakt een primer zo belangrijk. Sommige primers maken de vloer donker en laten rolbanen na. Andere primers zijn niet of nauwelijks zichtbaar. Er is indeze geen goede of slechte keuze maar afhankelijk van ondergrond en afwerklaag. Bij een kleurloze afwerking is de keuze van de primer wel essentieel. Gebruik hiervoor dan onze Vloerprimer 1K Transparant, deze donkert niet na. Advies is dan wel 2 lagen Vloerprimer 1K aan te brengen met daaroverheen 2 lagen Topcoat 2K transparant. Meestal volstaat 1 laag primer, maar in sommige gevallen wordt er dus 2 lagen geadviseerd. Lees daarom altijd goed de datascheet (beschrijving) van het product door. Of vraag om advies voor u aan uw klus begint. .
Toplaag aanbrengen
Nadat de primer is aangebracht is het tijd voor de afwerklaag of toplaag. De toplaag moet slijtvast en vloeistofdicht zijn. Natuurlijk moet deze een verbinding aan kunnen gaan met de onderliggende primer én uitblinken in bescherming van de vloer. Uiteraard maakt u bij de toplaag ook de keuze in de dekking (kleur of transparant) en glansgraad (mat, zijdemat of zijdeglans). Daarbij is het belangrijk dat u voor een bepaalde vloertype de juiste coating gebruikt. Wij adviseren bijna altijd 2 toplagen aan te brengen. Ondanks dat er op de datasheet kortere droogtijden adviseren wij ook om maar 1 laag per dag aan te brengen. Dit omdat de tijden die vermeld worden onder de meest ideale omstandigheden van warmte en luchtvochtigheid zijn getest. Dit geldt voor zowel voor onze primers als afwerklagen met uitzondering van de tegelprimer. Daar moet de topcoating al aangebracht worden na circa 30 minuten droging én voordat de primer binnen 2 uur is uitgehard.
Nadat de 2 toplagen zijn aangebracht is het noodzaak de vloer 7 dagen met rust te laten, om zo de coating goed te laten doorharden zodat hij weer volledig belastbaar is.
Resultaat
We laten hier het resultaat zien van een vloer met een verschillende afwerklaag. Door de vloer in een transparante afwerking (ook wel Betonlook genoemd) of dekkende kleur afwerking te laten zien, krijgt de kamer een geheel andere uitstraling. Sleep de witte slider van links naar rechts om het verschil tussen de verschillende afwerkingen te zien.
Lees onze uitgebreidere uitleg over vloerbehandeling op pagina
Heeft u toch nog vragen?De meest gestelde vragen hebben wij hier al voor u beantwoord. Heeft u toch nog een andere vraag, opmerking, suggestie of over het bestellen van producten? Neem gerust geheel vrijblijvend contact met ons. Wij zijn bereikbaar tijdens werkdagen van 9.00 - 17.00 uur op![]() |