Veel gestelde vragen
Veel gestelde vragen hebben wij hier al voor u beantwoord. De vragen zijn per soort behandeling onderverdeeld zodat u gemakkelijk en snel het antwoord krijgt op uw vraag. Klik op de vragen voor het antwoord. Staat uw vraag er toch niet bij? Neem gerust geheel vrijblijvend contact met ons. Wij zijn telefonisch of via Whatsapp bereikbaar op +31(0)6 1459 1623 (tijdens kantooruren). U kunt er uiteraard ook voor keizen uw vraag te stellen via e-mail of ons contactformulier. Uw vragen worden doorgaans tijdens werkdagen binnen 24 uur beantwoord.
Algemene vragen
• Hoe bereken ik het aantal m² van mijn vloer?
De lengte van het oppervlak vermenigvuldigd u met de breedte van het oppervlak en u heeft het aantal m². Dus bijvoorbeeld een garagavloer heeft een lengte van 6 meter en een breedte van 3 meter. Vermenigvuldigd deze getallen en uw garagevloer heeft dus een oppervlakte van 18m².
• Hoeveel coating heb ik nodig?
Om precies te weten hoeveel verf u nodig heeft, hebben wij een simpel rekensommetje voor u gemaakt om te gebruiken. De som ziet er als volgt uit: aantal m² x aantal lagen : verbruik = hoeveelheid coating. Uitkomst altijd afronden naar boven zodat u nooit te weinig coating besteld. U wilt bijvoorbeeld uw oppervlakte van 100m² voorzien van coating. Advies van ons 2 lagen aanbrengen. In het technische datasheet van product staat dat het verbruik 10m² is.
Dan gaat de berekening als volgt:
aantal m² x aantal lagen : verbruik = hoeveelheid coating
100 x 2 : 10 = 20kg voor 2 lagen.
• Hoe komt het dat de coating niet goed of nauwelijks dekt?
Een veelvoorkomende klacht is een slecht dekkende coating. Dit komt soms door het gebruik van een goedkope vloercoating die te weinig kleurpigment bevat. Maar dit kan soms ook gebeuren bij een goede kwaliteit coating. Dit kan te maken hebben dat er geen of een verkeerde kleur grondverf is gebruikt. Of door het aanbrengen van een lichte kleur coating op een donkere ondergrond.
De kleuren rood, oranje en geel zijn bijvoorbeeld al moeilijk dekkende kleuren door het gebruik van heldere pigmenten. Dat geldt niet dat alle rode, oranje en gele kleuren slecht dekken tijdens het verven. U kunt dit wel voorkomen door gebruik van een juiste kleur grondverf of primer. Of door juiste eerst een andere kleur eronder te verven. Afhankelijk van de uiteindelijk gewenste kleur die je wilt bereiken kiest u voor de juiste grondverf of kleurlaag voor een goed dekkend eindresultaat.
Gewenste kleur resultaat | Onderliggende grondverf of kleur laag | |
Geel, oranje, heldergroen, helderrood | - | Wit |
Rood | - | Lichtgrijs |
Donkergroen | - | Donkergrijs |
• Wat bedoelen ze met Potlife?
Verwerkingstijd of ook wel potlife genoemd is de tijd waarbinnen de coating (verf) verwerkt kan worden nadat 2 componenten vermengd zijn. Bij een gewone 1-component coating (verf) luistert het niet zo nauw. Bij 2-componenten coating is dit juist heel erg belangrijk, de potlife hiervan is namelijk vele malen korter. Na menging van de 2 componenten (Coating (A) en de Verharder (B)) heeft u dus een beperkte tijd om de coating aan te brengen voor deze volledig uithard.
Het verhardingsproces begint zodra de 2 componenten worden samengevoegd. De potlife is per product verschillend, maar in de regel 1 uur. Lees daarom goed de bijbehorende technische datasheet door voor de juiste tijd. Zorg dat u alleen aanmaakt wat u nodig heeft of kunt verwerken binnen de vermelde tijd. Eenmaal vermengd is de coating niet langer te bewaren dan de aangegeven potlife.
Voorbereiding
• Hoe begin ik het beste aan een verfproject?
Voor u begint aan een verfproject is het belangrijk een planning te maken. Bepaald om welk ondergrond het gaat dat u wilt verven. Is dat beton, hout, tegels of laminaat bijvoorbeeld. Dit is nodig voor de juiste behandeling van de vloer én de te gebruiken coating. Bereken de oppervlakte in m2 (lengte x breedte) van de te behandelen ondergrond, zodat u kunt bepalen hoeveel kg (of liters) verf u moet bestellen. Maar let wel op sterk zuigende oppervlaktes hebben een hoger verbruik. Dit kan zomaar oplopen tot wel 20% meer verbruik. Lees van de uitgekozen producten de specificaties door om te zien wat de aanbevelingen zijn zoals bijvoorbeeld het aantal aanbevolen lagen, ideale verwerkingstemperatuur, relatieve luchtvochtigheid en heel belangrijk de potlife van het product. Maak een lijst van alle benodigdheden. Denk niet alleen aan de hoeveelheid verf die u nodig heeft maar ook kwasten, goede verfrollers (voor elke laag 1) of afplaktape bijvoorbeeld.
Stappenplan:
- Begin met het reinigen/ontvetten van het te behandelen ondergrond. Daarna goed naspoelen / dweilen met schoon water, soms 1 of 2 keer herhalen. Het reinigen en ontvetten wordt vaak vergeten of niet goed gedaan, terwijl dit juist zo belangrijk is voor de hechting.
- Nadat de vloer een dag later goed gedroogd is kunt u beginnen met schuren (indien nodig, dit kunt u terugvinden in de datasheet van het product).
- Repareer eerst de eventuele scheuren en gaten. Vervolgens kunt u dient u de gerepareerde plekken nog licht op te schuren.
- Brengt een primer aan, doorgaans volstaat 1 laag.
- Als afwerking 1 of 2 toplagen (afwerklagen) aanbrengen. Wij adviseren in de meeste gevallen 2 toplagen.
Reinigen
• Kan ik mijn oppervlakte gewoon met water afnemen voor ik ga verven?
Door de te behandelen oppervlakten alleen schoon te maken met water of gewoon product, verwijder je niet al het vuil of vettigheid. Een goede ontvetter zorgt er juist voor dat deze vetten worden opgelost, zodat er een betere hechting ontstaat van de coating aan het oppervlak. Gebruik dus een goed ontvettend / reinigingsmiddel. De meeste vloerreinigers lossen vet en vuil niet op maar verspreiden het. Gebruik daarvoor een van onze reinigingsmiddelen om dit te voorkomen.
Schuren
• Waarom eerst ontvetten en dan pas schuren, en niet andersom?
Een veel gemaakte fout is om eerst gaat schuren en daarna te gaan ontvetten. De juiste werkwijze is dat u de te behandelen ondergrond eerst goed reinigt/ontvet om daarna te gaan schuren, omdat op een vloer of wand er na verloop van tijd stof, vuil en een vettig laagje onstaat. Door deze vuil / vet laag eerst te reinigen voorkomt u het verspreiden ervan, en wordt het niet in de ondergrond geschuurd. Dit zorgt voor een betere hechting van de verf. Bovendien is uw schuurpapier snel verzadigd met vuil en vet tussen de schuurkorrels in en verlies daardoor zijn werking. Het bespaart u dus niet alleen veel tijd en moeite, maar ook nog eens schuurpapier. Elk te behandelen oppervlak (zelfs nieuw hout), ontvet u altijd eerst met een zeer sterk ontvettend reinigingsmiddel.
• Welke korrel schuurpapier moet ik gebruiken?
De grofheid van het schuurpapier is afhankelijk van de ondergrond. De betonvloer moet sowieso geschuurd worden korrel 120. Er ontstaat een korrelig slijmerig laagje en de vloer voelt ruw aan. Na schuren met korrel 120 wordt de vloer gladder en zorgt voor een betere hechting.
Verbruik ongeveer 40m2.
Graag leggen wij in het kort uit welke korrel schuurpapier u moet gebruiken.
- Beton grof korrel 60 / 80
- Egaline korrel 100
- Beton korrel 120
- Zandcement schuren korrel 100 / 120
- Kunststof en marmoleum korrel 100 / 120
- Anhydriet korrel / 120 Gietvloer korrel / 180.
Primer
• Primer 2K na 2 dagen nog steeds plakkerig?
Dit probleem kan vele oorzaken hebben. In de meest voorkomende gevallen komt dit doordat de twee componenten (coating en verharder) onvoldoende zijn vermengd. Meng deze twee componenten altijd goed door, zo ongeveer 3 minuten mechanisch met een verfmixer op lage snelheid. Als de ondergrond erg plakkerig blijft zult u een nieuwe primer laag moeten aanbrengen.
Andere oorzaak zou de temperatuur kunnen zijn. De ideale verwerkingstemperatuur ligt tussen de 15°C en 20°C met een minimum van 10°C. Bij een te lage temperatuur duurt het verhardingsproces veel langer dan de aangeven droogttijd. Maar bij een te hoge temperatuur droogt een primer of topcoat te snel waardoor deze zich niet goed kan hechten aan de onderlaag en zal op den duur loslaten. Zet daarom indien aanwezig ook ruim van te voren de vloerverwarming uit.
• Waarom krijg ik zichtbare banen na aanbrengen van Primer?
Ziet u banen van een Primer na de droogtijd? Dit kan gebeuren door zuiging van de vloer. Waarschijnlijk betreft het een nieuwe vloer of een opnieuw gelegaliseerd bestaande vloer waardoor de primer te snel de vloer in trekt. U kunt dit voorkomen door er een tweede laag Primer overheen te zetten, de banen zullen dan nagenoeg verdwijnen. Dit is ook aan te raden als er een dekkende toplaag overheen komt en die zichtbare banen eigenlijk niet uit maken. De toplaag zal waarschijnlijk niet goed kunnen hechten vanwege de te schrale primerlaag. Uiteindelijk kunt u er 1 of 2 transparante toplagen overheen zetten afhankelijk van het soort product of gebruik. De coating voor de eerste en tweede laag opzetten met roller (25cm), daarna eventueel narollen met de grotere verfroller (50cm) om rolbanen te voorkomen. Andere oorzaken kunnen zijn dat de vloerverwarming aanstaat (indien aanwezig) of de binnen / buiten temperatuur te hoog is. De ideale verwerkingstemperatuur is tussen de 15° - 20°C.
• Moet ik altijd een primer gebruiken?
Het gebruik van een primer is in de meeste gevallen absoluut aangeraden, zeker bij vloeren die niet eerder of lang geleden zijn behandeld. Problemen met vloerverf ontstaan juist vaak omdat mensen geen primer hebben gebruikt. Bij vloeren, waar al een coating op zit, is een primer meer niet nodig. Ook bij het verven van linoleum, laminaat, pvc en vinyl is een primer niet noodzakelijk, mits de vloer grondig is ontvet en speciale verf zoals Laminaat Coating of Kunststof Coating wordt gebruikt. Gebruik hiervoor dan eerst Vloerstripper.
Tegelvloeren eisen weer een andere aanpak. Voor harde geglazuurde tegels wordt een aparte tegelprimer aanbevolen.
Afwerklaag / Toplaag
• Welke soort coating moet ik gebruiken?
Alles lijkt op elkaar, zeker als je een leek bent op het gebied van coatings. Het is dus verstandig om je te verdiepen in de toepassingen ervan en welke soort coating nou het meest geschikt is voor uw klus. Op basis van de eigenschappen van de soort coating kun je dit al een beetje bepalen. Daarom hebben we de 3 belangrijkste soorten voor je op een rij gezet.
Epoxy coating
Zo heeft een epoxy coating vloeistofdichte eigenschappen en is daardoor uitermate geschikt voor zwaard industrieel gebruik met heftruckverkeer in onder meer loodsen, magazijnen en werkplaatsen. Maar door zijn hogere hardheid wel meer krasgevoeliger. Epoxy heeft wel een hoge chemische resistentie dus beter opgewassen tegen de blootstelling aan chemische stoffen. Maar Epoxy coating is niet UV-bestendig.
Polyurethaan coating
Coating op Polyurethaan basis (of PU) zijn zachter en elastisch, veren dus licht mee en heeft daardoor een hogere krasvastheid. Een PU gietvloer is dus wat meer geschikt voor scholen, kinderdagverblijven, sport- en fitnessruimten, sanitaire ruimten, productieruimten, winkels en kantoorruimten. Belangrijk pluspuntje: Polyurethaan is UV-bestendig, dus een coating op basis van polyurethaan verkleurt niet of nauwelijks aan blootstelling van UV-licht.
Acrylaat coating
Een Acrylaat coating is op waterbasis, duurzaam en kras- en slijtvast is. De coating heeft weinig geur en droogt snel en is daarom heel geschikt voor gebruik binnen. En acrylaat is enorm veelzijdig in zijn toepassingen. Acrylaat vloeren zijn vloeistofdicht, antislip, oersterk, gemakkelijk in onderhoud, vries- en hittebestendig en worden veelal toegepast in de vleesverwerkende industrie, chemische industrie of andere industrieën waar met zware belasting wordt gewerkt. Acrylaat is UV-bestendig en dus niet vergelend.
• Wat houd een 2-componenten coating in?
Het laat zich waarschijnlijk al raden, een coating die uit twee componenten (delen) bestaat. De coating (basis A) en een verharder (B). In de volksmond wordt dit ook vaak een 2K product genoemd. Zodra deze 2 componenten in de juiste verhouding worden vermengd ontstaat er een chemische reactie waardoor de coating snel gaat verharden. Hoelang dit verhardingsproces duurt is per product verschillend maar doorgaans ongeveer 1 uur. Het is aanzienlijk korter dan bij een 1-component coating. De 2-componenten moeten eerst samengevoegd worden alvorens deze op de vloer aangebracht kan worden. Het mengen van 2-componenten coating doet u bij voorkeur mechanisch met een verfmixer ca. 3 minuten langzaam draaiend. Bij een hoge toerental ontstaan er luchtbelletjes in de verf en dat is onwenselijk. Lees altijd goed de technische gegevens door van het te gebruiken product voor gebruik.
• Hoe meng ik 2-componenten coating?
De meeste vloercoating is 2-componenten coating. U krijgt deze geleverd in twee verschillende verpakkingen, elk met een component: een deel verf en een kleiner deel verharder. U moet deze componenten mengen direct voor gebruik (niet eerder!). Het is handig om alle benodigdheden alvast klaar te zetten voordat u met het mengen van de verf begint.
Het mengen van 2-componentenverf is niet hetzelfde als roeren met een roerstok. Dit moet mechanisch gebeuren. Dit verbetert het eindproduct aanzienlijk. Mechanisch mengen kunt u doen d.m.v. van een boormachine met daarop een verfmixer. Voeg de verharder toe aan de verf. Meng ca. 3min. op een lage toerental. Zo voorkomt u luchtbellen in het product.
• Kan ik overgebleven vermengde 2-componenten coating afsluiten en bewaren?
Het antwoord is kort en bondig nee. Het afsluiten van een reeds vermengde 2-componenten coating is zelfs gevaarlijk. De chemische werking van de twee samengevoegde componenten stopt namelijk niet, ook niet wanneer u het blik luchtdicht afsluit. Niet door zuurstof, maar door samenvoeging van de 2 componenten zelf ontstaat er een chemische reactie met hoge druk in het blik dat deze kan openbarsten. Dus ook voor restanten van vermengde coating geldt dat u het niet zomaar kunt afsluiten. U zult deze echter moeten laten indrogen. Daarom adviseren wij bij grote oppervlaktes altijd de potlife goed in de gaten te houden en het eventueel in gedeeltes te vermengen.
Na het verven
• Wanneer kan ik de vloer na het verven weer belasten?
Er zijn diverse graden van belasting. Gewoon over de vloer lopen is belasten, meubels verschuiven of over de vloer rijden met een vorkheftruck zijn zwaardere vormen. Er zijn kleine verschillen in de mate waarin een pas geverfde vloer weer belast kan worden. Ook de laagdikte van de verf speelt een rol. Een dunne laag is sneller belastbaar (maar minder duurzaam). Neem de technische info bij het product om hierover zekerheid te hebben. In het algemeen geldt dat vloeren na twaalf tot veertien uur weer beloopbaar zijn. Voordat u op de vloer met kasten en meubels kunt schuiven of weer zwaar kunt belasten (zoals met een vorkheftruck) adviseren we u een week te wachten.
Benodigdheden
• Welke benodigdheden voor vloerverf moet ik gebruiken?
Bij de toepassing van vloerverf en bij het voorbereidende werk worden vaak specifieke benodigdheden gebruikt. Wat heeft u standaard nodig bij het verven met een vloerverf?
- Breed afplakband voor het afplakken van de muren en plinten.
- Per laag een wegwerpkwast voor het verven van de randen. Vanwege de snelle uitharding van een 2-componenten verf zijn wegwerpkwasten ideaal om te gebruiken. Wilt u de kwasten liever hergebruiken dan kunt u ze afspeoelen met water.
- Per laag een kortharige (6-8 mm) 2-componenten roller 18 of 25 cm breed. Een 2-componenten roller wordt ook wel aangeduid als 2K roller en is een roller met een kortharige vacht (6-8 mm).
- 1 beugel voor de roller.
- 1 stok voor de beugel, kan ook een oude bezemsteel zijn (stokken zijn relatief duur).
- Vierkante emmer 12 liter (voor de coating) waar de 2 componenten roller in past. Standaard verfbak met uitrolgedeelte (voor het verdelen van de verf op de roller).
- Een verfbak met afmeting 35 x 25 cm is ruim genoeg voor de meeste rollers.
- Boormachine met verfmixer (voor het mengen van de 2-componenten verf)
- Ontvetter voor ontvetten van beton- en steenachtige ondergronden.
- Vloerstripper voor reiniging van o.a. linoleum en vinyl en het verwijderen van waslagen.