27 May 2025
Wat zijn veelvoorkomende problemen bij het gebruik van Vulprimer Pro
In deze blog van Inno Coatings lees je welke fouten bij Vulprimer Pro het vaakst voorkomen – en hoe je ze voorkomt of oplost. Van hechting tot luchtbellen en juiste timing.

Vulprimer Pro is een krachtig en professioneel product. Maar net als bij elk technisch product kunnen er fouten optreden als het niet correct wordt gebruikt. Slechte hechting, luchtbellen in de Vulprimer laag of problemen met timing komen we regelmatig tegen bij klanten die zelf aan de slag gaan. In deze blog van Inno Coatings zetten we de meest voorkomende problemen bij het gebruik van Vulprimer Pro op een rij én geven wij u praktische oplossingen. Want met de juiste kennis kunt u deze issues gemakkelijk voorkomen of herstellen.
Probleem: slechte hechting op de ondergrond
Een van de belangrijkste functies van Vulprimer Pro is niet alleen het verbeteren van de hechting tussen de vloer en de afwerklaag, maar heeft ook een egaliseerde werking. Als de primer niet goed hecht, ligt dat bijna altijd aan de voorbereiding. Veelvoorkomende oorzaken zijn een vieze vettige, vochtige of te gladde ondergrond.
Oplossing: Maak een onbehandelde vloer goed stofvrij of reinig een reeds behandelde grondig met Inno Coatings Ontvetter en spoel deze goed na. Zorg dat de vloer volledig droog is. De vloer altijd licht schuren voor voldoende grip. Laat ook voldoende droogtijd na het reinigen en schuren voordat u start met het aanbrengen van de Vulprimer.
Probleem: luchtbellen of blaasjes in de primerlaag
Luchtbellen in de primer ontstaat vaak door niet goed mengen, verkeerd aanbrengen of een slechte ondergrond. Verwerking op te warme ondergrond of een poreuze vloer zonder voorbehandeling kunnen ook luchtbellen veroorzaken.
Oplossing: Gebruik een tandspaan. Giet de Vulprimer in een strook op de vloer en verdeel deze met lange bewegingen van links naar rechts. Werk nat op nat. Bij sterk zuigende vloeren is het slim om vooraf een verdunningslaag of gewone primerlaag te overwegen. Zorg ook dat de vloer niet te warm is (max. 25°C) en niet direct in de zon ligt tijdens verwerking. De meeste kleine belletjes verdwijnen zelf als de Vulprimer nog aan het uitvloeien is. U kunt eventueel ook een Ontluchtingsroller (prikrol) gebruiken om de wat grotere luchtbellen te verwijderen.
Probleem: te korte of te lange verwerkingstijd (potlife)
Na het mengen van de componenten heb je circa 20–30 minuten om Vulprimer Pro te verwerken. Wie te laat begint of te langzaam werkt, merkt dat de primer stroperig wordt, niet goed uitsmeert of mooi uitvloeid.
Oplossing: Werk georganiseerd. Zet alles vooraf klaar en meng alleen zoveel als je in die tijd kunt verwerken. Werk in kleinere porties als je alleen bent of weinig ervaring hebt. Meet ook de temperatuur van de ruimte – bij hogere temperaturen verkort de potlife aanzienlijk. Werk meerdere personen waarbij er één persoon zorgt dat de andere kunnen blijven doorwerken met het verdelen van de primer door steeds op tijd een nieuwe vermengde emmer klaar heeft staan.
Probleem: glansverschillen of kleurverschillen in de primerlaag
Hoewel primer doorgaans niet de zichtbare eindlaag is, kunnen glans- of kleurverschillen duiden op een ongelijke laagdikte of verschillende droogtijden. Dit kan weer invloed hebben op de hechting of het uiterlijk van de eindlaag.
Oplossing: Breng de primer zo egaal mogelijk aan en vermijd ophopingen. Werk nat-in-nat en verdeel het product direct. Zorg voor een constante temperatuur in de ruimte tijdens het aanbrengen en drogen. Als je een volgende laag aanbrengt, schuur dan licht op bij grote verschillen.
Probleem: de volgende laag hecht niet goed of laat los
Wanneer de coating of toplaag die je na de primer aanbrengt slecht hecht, is de oorzaak vaak dat je te lang hebt gewacht.
Oplossing: Breng de afwerklaag binnen 24 uur (max. 48 uur) na de droogtijd van de primerlaag aan. Is deze tijd verstreken? Schuur de primerlaag licht op met korrel 120–150 en stofzuig het oppervlak voordat u verder gaat.
Wat levert probleemloos werken met Vulprimer Pro jou op?
Een foutloos aangebrachte primerlaag zorgt voor een optimale hechting, strak eindresultaat en duurzame bescherming. Door bewust om te gaan met timing, ondergrondvoorbereiding en aanbrengtechniek voorkom je frustratie en onnodige kosten. En mocht er toch iets fout gaan, weet je nu hoe je het oplost.
Meer vragen over Vulprimer Pro vindt u op onze pagina Vulprimer aanbrengen.